Sidor

lördag 17 oktober 2009

NÖDSLAKT-HEMSLAKT

NÖDSLAKT-HEMSLAKT

Slakt för husbehov och nödslakt på den egna gården.
Du måste följa djurskyddsbestämmelserna och behärska avlivningsmetoden
När djur förs till slakt och när de slaktas, ska de skonas från onödigt obehag och lidande. Denna bestämmelse finns i djurskyddslagen som du hittar till höger. Djur som är skadade, har svårt att gå eller röra på sig ska avlivas på plats utan att först flyttas.
Du som har djur är alltså skyldig att låta avliva svårt sjuka och skadade djur så snabbt som möjligt om de inte är behandlingsbara.

För privatpersoner och för företag eller organisationer som inte bedriver verksamhet med slakt eller annan avlivning finns inga formella utbildningskrav. Däremot finns krav på att den som genomför avlivningen ska kunna hantera djur på ett bra sätt och behärska den aktuella avlivningsmetoden. Dessutom kan det finnas andra krav som inte regleras i djurskyddsföreskrifterna, till exempel krav på vapenlicens. För att licenspliktiga vapen ska få användas vid avlivning måste det vara angivet på vapenlicensen att ändamålet är antingen jakt eller avlivning av djur. Du får alltså inte använda ett vapen som du har licens för om ändamålet enligt licensen är målskjutning.

Om du inte vill eller kan utföra avlivningen själv ska du kontakta ett företag som har erfarenhet av att avliva djur.

Tillåtna metoder för fixering och bedövning
Vid bedövning får djuren fixeras en kort stund. Dessa metoder är tillåtna:
Användning av bedövningsbox
Fasthållning av djurets huvud med en grimma eller liknande vid mekanisk bedövning
Manuell fasthållning av mindre djur
Fotbyglar för fjäderfä med en vikt av högst 20kg
Slakttratt för andra fjäderfä än strutsfåglar
Dessa bedövningsmetoder får användas:

Nötkreatur, renar, hjortar, övriga idisslare samt hästdjur får bedövas med bultpistol, kulvapen eller hagelgevär.
Får och getter får bedövas med bultpistol, kulvapen, hagelgevär och elektricitet.
Grisar får bedövas med bultpistol, kulvapen, hagelgevär, elektricitet och koldioxid.
Höns får bedövas med bultpistol, kulvapen, elektricitet och koldioxid samt i vissa fall slag i huvudet.
Övriga fjäderfän och kaniner får bedövas med bultpistol, kulvapen, elektricitet samt i vissa fall slag i huvudet.
Strutsfåglar får bedövas med bultpistol, kulvapen och elektricitet.
Bestämmelserna och anvisningarna kring bedövning är relativt detaljerade och reglerar bland annat skjutvapnets typ, ammunition, vapnets riktning, strömstyrka vid elektrisk bedövning samt placering av elektroder. Läs mer om detta i Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om slakt och annan avlivning som du hittar till höger. För alla tillåtna bedövningsmetoder gäller att efter utförd bedövning och innan avblodning påbörjas ska du kontrollera att djuret eller djuren är bedövade.
Avblodning ska ske snabbt och korrekt
Avblodning måste påbörjas inom 60 sekunder efter bedövning med skjutvapen, inom 20 sekunder efter bedövning med elektricitet och inom 60 sekunder efter bedövning med koldioxid. Avblodning ska ske genom att man öppnar båda halspulsådrorna eller det gemensamma blodkärl som dessa ådror utgår ifrån. Efter avblodning ska en kontroll ske att djuret är dött innan slaktprocessen får gå vidare. Observera att avblodning alltid måste göras efter att djuret skjutits med bultpistol eller annat vapen, även i de fall då köttet inte ska bli livsmedel.
Kött som ska säljas måste vara veterinärbesiktigat
Djur som avlivats på gården utan att en veterinär har närvarat får bara ätas av ägaren och dennes hushåll. Tänk på att skicka trikinprov för analys, detta gäller grisar och hästar. Det är inte tillåtet att sälja obesiktigat kött från djur som nödslaktats på ursprungsgården. Djuret måste ha besiktigats av veterinär före och efter slakt för att köttet ska få säljas.

Nödslakt
Bara akut skadade djur som annars skulle varit friska får nödslaktas för att bli livsmedel. Dessa djur ska avlivas på gården av behörig slaktpersonal snarast möjligt efter att djuret besiktigats levande av en veterinär. Tiden mellan undersökningen av djuret och avlivningen får inte överstiga 24 timmar. En veterinär måste vara med om mage och tarmar avlägsnas på gården. I sådana fall måste inälvorna åtfölja djuret till slakteriet. Om det tar mer än två timmar mellan avlivandet av djuret och dess ankomst till slakteriet ska det kylas. Ett nödslaktsintyg som fyllts i och intygats av veterinären ska alltid följa med ett nödslaktat djur till slakteriet. För upplysningar kring nödslaktsintyg och hygienregler vid nödslakt, hänvisas till Livsmedelsverket,
Adress
Box 622, 751 26 Uppsala
Telefon
018-17 55 00
Telefax
018-10 58 48
E-post
livsmedelsverket@slv.se
www.livsmedelsverket.se


Vår Verksamhetsbeskrivning:












NÖDSLAKT

Vi utför Nödslakt åt Lantbrukare samt Hästägare med Nödslaktservice, Trotjänaravlivning av Häst, Nödslakt av Häst, Nödslakt av Nötdjur samt legoslakt utav Nötdjur.
Vi utför akut nödslakt samt planerade avlivningar av Hästar och Nötdjur.
Upptagningsområde Stockholm till Skåne.

Kontakta Nödslakt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar